Reprezentanţii Jandarmeriei au transmis un mesaj de mulţumire către cetăţeni, "pentru că au ales să demonstreze într-un mod civilizat, deşi au fost câteva incidente izolate în cursul zilei de ieri".
Ieri, au avut loc proteste în Bucureşti şi în 34 de judeţe din ţară, numărul localităţilor în care au avut loc manifestări fiind de 52. La proteste au participat peste 13.000 de oameni, iar ordinea a fost asigurată de 3.793 de jandarmi, au explicat astăzi reprezentanţii Jandarmeriei Române. Peste 150 de persoane au fost conduse la secţiile de poliţie, pentru a fi identificate.
Răspunzând întrebărilor privitoare la abuzurile de care au fost acuzaţi unii jandarmi, Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a explicat că jandarmii nu au voie să facă percheziţii asupra persoanelor, ci doar "control corporal preventiv", conform legii Jandarmeriei. Acest lucru înseamnă un control "prin pipăire", asupra bagajelor şi buzunarelor, "ca la Vamă".
"În general, în ţară protestele au fost paşnice, majoritatea participanţilor înţelegând să se manifeste în limitele legale. Orice manifestare paşnică va fi protejată. Nu vom tolera însă violenţa şi alte acte de tulburare a ordinii publice, manifestate de către persoane certate cu legea. Cuvântul de ordine de ieri a fost dialogul şi activităţile preventive desfăşurate premergător, pe timpul şi după terminarea acţiunilor de protest", a declarat Aurel Moise, şeful Diviziei de Ordine Publică a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
În Bucureşti, numărul maxim de participanţi la proteste s-a ridicat la 1.500-1.600 de persoane, iar ordinea a fost asigurată de aproximativ 1.000 de jandarmi, plasaţi în dispozitive mobile, care s-au mişcat în funcţie de evoluţia evenimentelor.
"La final, în momentul defluirii dinspre Universitate spre Piaţa Unirii, un grup de câteva zeci de persoane a încercat să reedi