Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica". Patruti a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene va fi constituit un grup de lucru format din experti care sa analizeze impactul exploatarii gazelor neconventionale asupra mediului.
Patruti a precizat ca in Europa exista tari, precum Polonia, care sustin exploatarea gazelor neconventionale si tari, precum Franta, care se opun.
In Europa,cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.
In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar. In plus, Parlamentul bulgar pregateste sa adopte un moratoriu privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin utilizarea tehnicii de fracturare hidraulica.
Autoritatile bulgare au acordat aceasta licenta in luna iunie, pentru un perimetru de 4.398 kilometri patrati, situat in nord-estul ta