Martin Schulz, social democratul german ce a fost ales marti presedinte al Parlamentului European, cu un mandat de doi ani si jumatate, isi propune sa fie profund implicat in noul sau rol, pe care si-l doreste mai politic decat in trecut.
Pe langa faptul ca va reprezenta Parlamentul European in public, Schulz si-a anuntat deja intentia de a intari organismul prin comunicarea activa a ingrijorarilor parlamentarilor Comisiei Europene, Consiliului de Ministri si chiar si liderilor nationali, scrie Deutsche Welle.
Schulz si-a propus sa apere puterile parlamentului si sa reduca "deficitul democratic" al Uniunii.
Alegerea de marti este inca un pas in indelungata cariera a politicianului Martin Schulz. In varsta de 56 de ani, fost vanzator de carti, acesta s-a alaturat Partidului Social Democrat (SPD) la varsta de 19 ani. A fost primar al localitatii Wurselen, pentru aproape un deceniu inainte de a deveni europarlamentar in 1994. In 1999 a intrat in comitetul executiv al SPD.
Schulz a capatat notorietate in 2003, cand a inceput sa puna intrebari cu privire la posibilul conflict de interese in care se afla premierul italian Silvio Berlusconi, proprietar al unui imperiu media. Initiativa sa l-a facut pe Berlusconi sa il asemene pe politicianul german cu un "kapo" - un prizonier care lucra pentru nazisti in taberele de concentrare.
La un an dupa controversa provocata de incidentul cu Berlusconi, Schulz a preluat fraiele blocului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, devenind recunoscut pentru retorica sa si talentul pentru dezbatere. Direct cu jurnalistii si placut de electoratul german, Schulz a devenit, totusi, si tinta euroscepticilor si a rivalilor politici.
Martin Schulz, social democratul german ce a fost ales marti presedinte al Parlamentului European, cu un mandat de doi ani