Deşi ţigaretele electronice se bucură de un mare succes în Germania, unde producătorii estimează cifra consumatorilor la 1,2 milioane, cresc presiunile făcute de medici asupra guvernelor landurilor pentru a interzice folosirea acestora. Primul pas a fost făcut de guvernul din Bavaria, care nu a aprobat de la bun început vânzarea micilor aparate electronice care substituie ţigările cu tutun; în decembrie 2011 a urmat Rhenania de Nord-Westfalia, iar la începutul acestui an, şi Bremen s-a alăturat acestor landuri.
Martina Pötschke-Langer, de la Institutul German de Cercetare a Cancerului, a declarat cotidianului Die Welt că „orice consumator ar trebui să aibă siguranţa că un produs nu este dăunător sănătăţii - iar acest lucru nu se poate spune despre ţigareta electronică". Conform cercetătoarei, nu au existat studii înainte de introducerea pe piaţă a ţigaretelor electronice, iar efectele secundare ale aburilor acestora sunt încă necunoscute.
Ministrul sănătăţii din Rhenania de Nord-Westfalia, Barbara Steffens, este de părere că substanţele lichide introduse în ţigaretele electronice conţin o concentraţie atât de mare de nicotină încât ar trebui, de fapt, să fi fost calificate drept medicamente - şi supuse, astfel, unui control mult mai riguros. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Steffens a ordonat interzicerea comercializării ţigaretelor electronice în landul său.
Societatea Germană pentru Pneumologie atrage atenţia asupra unui studiu recent, la care au participat 30 de fumători; după numai cinci minute de folosire a ţigaretelor electronice, căile respiratorii ale acestora au început să se contracte. Conform specialiştilor, acest efect a fost cauzat de propilenul glicol; 90% din aburul ţigaretelor electronice constă din această substanţă - care este folosită în industrie şi pentru fabricarea de antigeluri.
Controversa este departe de sfârşit @