Creşterea economică de sub 1% sau în jurul acestei valori va forţa banca centrală a Marii Britanii să menţină rata dobânzii de politică monetară la 0,5%, nivel minim record stabilit în luna martie 2009, pentru încă patru ani, estimează Centrul pentru Economie şi Cercetare în Afaceri (CECA).
Analiştii institutului consideră că economia britanică s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut şi continuă să scadă şi în actualul trimestru, ceea ce înseamnă că Marea Britanie a reintrat în recesiune.
Estimările de creştere economică în Marea Britanie în acest an au fost reduse de la nivelul oricum nesemnificativ de 0,7% previzionat în octombrie la 0,4%.
CECA atenţionează că se întrevede o scădere mult mai mare, de 1,1%, dacă situaţia din zona euro se înrăutăţeşte.
Analiştii de la Ernst & Young apreciază că Marea Britanie este deja în recesiune, cauza fiind incertitudinea politică din zona euro care a paralizat relansarea economică. Între timp, Chartered Institute of Personnel and Development a anunţat că şomajul, care în prezent afectează 2,6 milioane de persoane, nu va scădea sub nivelul de 2,5 milioane de şomeri până în 2016.
"Lumea se află într-o perioadă de schimbări fundamentale, în care economiile sărace sunt
într-un proces de industrializare rapidă. Acestea sunt veşti bune pentru respectivele ţări, dar din cauza limitărilor impuse de deficitele din sectorul energetic şi alimentar, o parte din creşterea lor se realizează pe cheltuiala noastră. Acest lucru nu înseamnă că ne va fi mai bine dacă rupem relaţiile comerciale cu aceste ţări. Din contră, lipsa angajamentelor faţă de restul lumii va înrăutăţi foarte mult situaţia", spune Douglas McWilliams, preşedinte executiv al CECA.
Peste18 luni, şomajul va afecta trei milioane de persoane în contextul în care companiile se pregătesc pentru situaţia economică dificilă, potr