Decizia Băncii Austriei a determinat autorităţile de la Bruxelles să se gândească serios la o nouă Iniţiativă Viena.
Guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, susţine public că nu are nicio intenţie de a restricţiona drastic poziţia băncilor austriece în regiune, însă neoficial continuă să preseze pentru frânarea creditării în funcţie de atragerea de finanţări la nivel local.
Aceste presiuni au generat în ultimele zile noi tensiuni în relaţia cu băncile austriece vizate (Erste, Raiffeisen şi UniCredit) şi cu ţările care ar urma să fie afectate de noile reguli de creditare.
Potrivit unor surse de pe piaţă, partenerii de discuţie ai Băncii Austriei, inclusiv BNR, susţin că odată ce Austria a pierdut ratingul triplu A - care era o miză majoră în restricţiile anunţate anul trecut de supraveghetorii austrieci - nu ar mai avea rost ca autorităţile austriece de reglementare să fie inflexibile în proiectul de corectare a expunerii băncilor austriece în regiune.
Ecoul mişcării băncii centrale austriece a ajuns mai nou la Bruxelles, iar autorităţile UE împreună cu guvernele din regiune şi cu instituţiile financiare internaţionale încearcă să încheie o a doua Iniţiativă de la Viena, după modelul celei din primăvara lui 2009, prin care să prevină reducerea în masă a expunerilor băncilor occidentale pe pieţele emergente europene.
Guvernele şi băncile centrale din regiune, Comisia Europeană, alături de FMI, Banca Mondială, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii financiare internaţionale, au convenit în primăvara lui 2009 cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit, să nu îşi reducă expunerea pe pieţele emergente în contextul crizei financiare. Acordul a expirat după un an.
Luni a avut loc la Viena o nouă rundă de discuţii între toate părţile afecta