Doua proiecte de lege care isi propun sa lupte impotriva pirateriei online, discutate in parlamentul american, au declansat protestele a mii de site-uri din intreaga lume, printre care si nume mari precum Wikipedia, Google, Reddit, WordPress sau Mozilla.
Legile, SOPA (Stop Online Piracy Act) si PIPA (Protect Intellectual Property Act) propun masuri radicale impotriva site-urile care practica pirateria online si sunt sustinute de cele doua industrii direct afectate de amploarea acestui fenomen, respectiv industria muzicala si cea de film.
Astfel, cele doua proiecte, SOPA si PIPA, discutate in prezent in Camera Reprezentantilor si in Senatul american prevad masuri precum: blocarea temporara a site-ului, pedepse de cinci ani de inchisoare pentru utlizatorii care posteaza continut piratat de peste 10 ori intr-un interval de sase luni, interzicerea colaborarii furnizorilor de internet si procesatorii de plati din SUA cu companii web banuite ca ar incalca drepturi de autor, interzicerea afisarii de informatii despre cum pot fi accesate site-urile blocate. Mai mult, in SOPA este inclusa prevederea potrivit careia motoarele de cautare nu pot sa afiseze printre rezultate linkuri catre acestea.
Potrivit reprezentantilor companiilor web participante la protest, cele doua legi vor institui cenzura pe Internet si vor afecta site-urile corecte. Totusi, miscarea nu s-a dovedit a fi un real succes in conditiile in care companii importante precum Facebook si Twitter au refuzat sa participe.
Casa Alba a emis un avertisment cu privire la controversatele proiecte legislative, insistand ca orice efort de combatere a piraterie "trebuie sa protejeze impotriva riscului de cenzura online si nu trebuie sa afecteze inovatia."
In Romania, Dex Online a decis sa se alature grevei. "Daca aceste legi trec, ne putem astepta la legi similare