Banca Mondială a publicat un raport în care avertizează economiile emergente asupra riscurilor generate de încetinirea ritmului de creştere economică. Escaladarea crizei nu va ocoli pe nimeni, afirmă autorul raportului.
Previziunile de creştere economică pentru zona euro au fost revizuite la doar 0,3% pentru anul acesta. Statele în dezvoltare trebuie să îşi identifice vulnerabilităţile şi să se pregătească pentru viitoarele şocuri acum, cât mai este încă timp, se arată în document. În 2012, criza din zona euro ar putea provoca creşteri negative ale economiilor, la niveluri ce le pot atinge pe cele din 2008/2009.
Referinţele la economia românească:
România, Lituania, Letonia, Macedonia şi Bulgaria sunt deosebit de dependente de cererea de export venită din Europa;
Ajustarea fiscală consistentă şi politica monetară prudentă din România au limitat efectele crizei. Leul a slăbit doar cu circa 2% faţă de euro, reflectând parţial lipsa intrărilor anterioare de capital;
Băncile europene s-au bazat foarte mult pe creditarea transfrontalieră, ducând raportul credite/depozite la peste 100% în mai multe ţări: Letonia (240%), Lituania (129%), România (127%) şi Rusia (121%). Ca urmare, băncile sunt extrem de vulnerabile la reducerea fluxurilor de la bancile-mamă, dincolo de faptul că am putea asista la vânzarea de active şi/sau subsidiare. Un semnal îngrijorător a fost dat de Banca Austriei, care a decis să limiteze creditarea filialelor băncilor locale în Europa Centrală şi de Est.
Presiunile de finanţare se vor adăuga la stresul existent cauzat de creşterea împrumuturilor neperformante. Datele disponibile indică faptul că acestea au continuat să se deterioreze în 2011, în Kazahstan (32,8%) şi România (14,2%).
Banca Mondială a publicat un raport în care avertizează economiile emergente asupra riscurilor generate de încetini