Administrarea crizei la Oltchim se face ca pe vremea economiei planificate din perioada comunistă. Combinatul a fost trecut pe cota de avarie, iar ministrul Economiei vrea să-i şteargă datoriile, pentru că furnizorul de energie este tot al statului. Oltchim datorează în total cât o tranşă FMI: 580 milioane de euro Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Situaţia Combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea atârnă de un fir de aţă. Din cauza unei datorii de peste 100 de milioane de euro la care se adaugă penalităţi de întârziere, Electrica Muntenia, unitatea subordonată Ministerului Economiei, a redus furnizarea de enegie electrică de la 60 la 30 de MW oră şi urmează debranşarea totală.
I s-au eşalonat datoriile, dar Oltchim n-a plătit nici măcar o rată
În cursul zilei de ieri, 17 ianuarie, Electrica a trecut la somarea societăţii potrivit protocolului, notificare care presupune, printe altele, ca, în ultimile 24 de ore, compania să fie avertizată din sfert în sfert de oră, apoi din 10 în 10 minute, până în jurul orei 24.00, când societatea este somată din minut în minut că urmează să fie trecută pe cota de avarie.
Electrica a decis încă din luna iulie anul trecut reeşalonarea datoriilor însă conducerea Oltchim nu a achitat nici măcar o rată. Debranşarea de la reţeaua naţională ar fi trebuit să aibă loc în luna noiembrie, însă Electrica SA nu a respectat protocolul de notificare şi, în urma unor promisiuni de plată a datoriei, pentru câteva luni s-a mai pus problema decuplării.
Se lucrează la doar 15% din capacitate. Producţia e practic oprită
Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Sindicatului Liber Oltchim, susţine că, în urma unor negocieri purtate la Ministerul Economiei şi Finaţelor, ministrul Ariton a intervenit pe lângă Electrica pentru ca societatea vâlceană să fie din nou păsuită. „Nu am plătit datoria, nu a