Banca Centrală Europeană a devenit principalul „partener de afaceri" al instituţiilor de credit din regiune, fapt care confirmă criza de încredere care caracterizează lumea financiară.
Nivelul depozitelor overnight constituite la Banca Centrală Europeană de băncile din zona euro a atins luni o nouă valoare-record, ajungând la 502 miliarde de euro (639 miliarde de dolari), semn al neîncrederii băncilor în piaţa interbancară, în ciuda injecţiilor masive de lichiditate, arată AFP. Este vorba de cea mai mare sumă înregistrată de la introducerea euro în 1999. Precedentul record a fost înregistrat lunea trecută, când băncile din zona euro au depozitat la BCE o sumă de 493,3 miliarde de euro. Faptul că depozitele overnight au atins o nouă valoare-record este cu atât mai relevant cu cât luna trecută BCE a inundat piaţa cu lichidităţi în valoare de aproape 500 miliarde de euro sub forma unor împrumuturi pe trei ani. Cu toate acestea, băncile sunt reticente să împrumute alte instituţii financiare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la expunerea lor pe obligaţiunile suverane din zona euro.
Depozite mai mari decât împrumuturile
Pentru prima dată nivelul depozitelor overnight constituite la BCE de băncile din zona euro, de 489,906 miliarde de euro în 13 ianuarie, a depăşit nivelul împrumuturilor acordate de BCE în decembrie, în valoare de 489,190 miliarde de euro pe trei ani, unui număr de 523 de instituţii de creditare din zona euro. Aceste împrumuturi ajută substanţial băncile din zona euro şi sprijină încrederea în economia regiunii, a afirmat săptămâna trecută Mario Draghi, şeful BCE. „Faptul că băncile au accesat masiv operaţiunile de refinanţare pe trei ani arată că măsurile adoptate de BCE au o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea nivelului de finanţare al băncilor, prin urmare sprijină condiţiile financiare şi încrederea", a declarat şeful BC