Valentin Mircea: Companiile care primesc ajutor de stat sunt "răsfăţate"
Modificările legislative succesive din ultimii ani alungă oamenii de afaceri
România are nevoie de o strategie energetică stabilă, pe termen lung
Strategia energetică a României, modificată succesiv în ultimii ani, care i-a determinat pe oamenii de afaceri să se reorienteze, ar trebui să prevadă un sistem prin care companiile ce activează în domeniul energiei regenerabile nu mai depind de ajutorul acordat de stat, ci se autosusţin.
"Energia regenerabilă trebuie să devină autosustenabilă cât mai curând posibil. Companiile care primesc ajutor de stat sunt răsfăţate", a declarat ieri Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, la un seminar pe tema energiilor regenerabile.
Arătând că România are nevoie de o strategie energetică stabilă, pe termen lung, Mircea a subliniat că modificările legislative succesive din ultimii ani i-au determinat pe oamenii de afaceri să-şi piardă încrederea în potenţialul românesc. "Energia este un domeniu în care investiţiile se fac pe termen lung. România are o strategie energetică, dar care se tot schimbă. Este o lipsă de încredere faţă de stabilitatea strategiei energetice din partea mediului de afaceri", a mai spus Mircea.
În ultimii 5-6 ani, România a avut trei strategii energetice naţionale, dar niciuna care să aibă o viziune a obiectivului final. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Valentin Mircea arăta că s-ar impune crearea unui Minister al Energiei, lucru dorit deopotrivă de oamenii de afaceri care activează în domeniul energetic, cât şi de potenţialii investitori.
"Lipseşte o viziune asupra obiectivului final, deşi avem un minister cu rol de reglementare în domeniul energiei. Avem MECMA (Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri), dar ne-ar trebui un Minister al Ener