Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţilor din 2011, în prezenţa comisarului şef de poliţie Ion Popescu, director al Direcţiei de Control Intern din cadrul IGPR.
Bilanţul a inclus statistici referitoare la activitatea poliţiştilor sălăjeni, dar şi date despre cei care se ocupă de siguranţa noastră. Am aflat, astfel, că lucrătorii IPJ sunt, în cea mai mare parte, tineri, vârsta medie a poliţiştilor sălăjeni fiind de 39 de ani. Cei mai mulţi dintre ei sunt bărbaţi, femeile deţinând doar 14 la sută din totalul angajaţilor inspectoratului.
Şefii unor servicii din cadrul IPJ au profitat de prezenţa directorului din IGPR şi şi-au expus o parte din problemele cu care se confruntă în activitate. Comisaurl şef Aurel Ştirb, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, s-a plâns de "lejeritatea cu care instanţele iau măsura lăsării în libertate sau achitării un cazul unor infractori periculoşi", dar şi de "cooperarea internaţională greoaie, în special cu Italia şi Spania, care răspund foarte greu solicitărilor poliţiştilor din Sălaj". Şeful de la Rutieră, comiarul şef Vasile Sabău, a cerut mai multe etiloteste şi maşini mai puternici de poliţie, care să facă faţă bolizilor din trafic, iar şeful de la Ordine Publică, comisarul şef Nicolae But, s-a plâns de numărul prea mic de poliţişti din mediul rural.
În replică, Ion Popescu le-a cerut şefilor de servicii să caute ei soluţii la problemele ridicate şi a apreciat activitatea IPJ Sălaj "în mare măsură, bună".
Dincolo de cifre, şeful IPJ, Iosif Ghiurca, a făcut publice şi riscurile la care suntem expuşi în acest an. Primul ar rezulta din aşezarea geografică în zona de vest, teritoriul judeţului fiind tranzitat de importante drumuri naţionale şi căi ferate, ce sunt utilizate de către reţele ale criminalităţii organizate. Ar fi apoi ins