Pentru Norbert Mappes-Niediek, autor al mai multor cărţi despre Europa de Est, dintre care una („Mafia din Balcani") a fost tradusă şi în limba română, există puţine dubii încotro se îndreaptă România: înspre dictatură. „Revoltă împotriva lui Putinescu" este titlul articolului său din cotidianul Frankfurter Rundschau, iar autorul vede mai multe paralele între preşedintele României şi alţi lideri autocraţi din Europa.
Autorul sugerează că scenele de violenţă, „pornite de susţinători ai cluburilor de fotbal", ar fi putut fi provocate pentru a „distrage atenţia de la furia tinerilor, pensionarilor şi angajaţilor statului"; pentru cineva care crede că „România este chiar de mai mult timp decât Ungaria o democraţie precară", o asemenea înscenare nu ar fi surprinzătoare. Traian Băsescu este descris drept „un fost primar al Bucureştiului, scund şi îndesat", care a construit „un regim prezidenţial atotputernic" şi ai cărui consilieri se poartă la fel ca „secretarii fostelor birouri politice: ei dau directivele, iar miniştrii le execută". Premierul Emil Boc, este de părere Mappes-Niediek, un ecou al al preşedintelui, iar rolul Parlamentului se reduce la a aproba propunerile şefului de stat - care răsplăteşte un comportament slugarnic cu posturi: „clientelismul politic este aproape palpabil", scrie jurnalistul austriac.
„O bărbăţie berlusconiană"
Deşi „Traian Băsescu îi elimină personal pe miniştrii corupţi, pentru a îşi păstra măcar un rest al renumelui său de ", scrie Mappes-Niediek, „în cercurile apropiaţilor săi, acesta se poartă cu tandreţe, expunându-şi bărbăţia într-un stil asemănător cu cel al lui Silvio Berlusconi". Autorul insinuează şi că relaţia dintre Traian Băsescu şi ministrul Turismului ar putea fi şi de altă natură decât pur profesională: „preşedintele are o relaţie strânsă cu tânăra şi atractiva Elena Udrea. Cât de strânsă, nu poate sp