ANALIZĂ EVZ. Manifestările care s-au desfăşurat, în ultimele cinci zile, în marile oraşe ale ţării şi cu precădere în centrul Bucureştiului, au dat naştere mai multor întrebări.
Editorialiştii EVZ Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, Vlad Nistor, Sebastian Lăzăroiu şi analiştii politici Ion Cristoiu, Iosif Boda, Vasile Dâncu şi Cozmin Guşă au răspuns întrebărilor formulate de "Evenimentul zilei".
1. Credeţi că va creşte intensitatea protestelor şi o dată cu ea şi tensiunile sociale?
2. Există riscul blocării reformelor iniţiate de actualul Guvern?
3. Reţelele sociale au avut un rol important în protestele din Orientul mijlociu şi în cele de la Londra. Ce rol credeţi că au avut în protestele din România?
4. Ce aţi face în locul premierului Emil Boc?
Vă prezentăm răspunsurile acestora cu privire la tensiunile sociale, la motivele declanşării protestelor şi la cum ar fi trebuit să reacţioneze Emil Boc în faţa acestor evenimente.
ION CRISTOIU:
"Franţa s-a plictisit şi de Napoleon, dar România de Boc"
1. Nu. De altfel, începând de luni seara s-a văzut că mişcarea îşi pierde suflul şi ceea ce se întâmplă astăzi şi mâine este un fenomen creat de televizuni, domni cu căciuli şi şepci afişează bannere ce trebuie să le vadă telespectatorii. În lipsa unor crime şi violuri transmit din piaţa Universităţii. Asta nu înseamnă că tensiunea socială nu e mare, cum se va exprima ea nu pot să profeţesc.
2. Nu există riscul blocării reformelor, dar probabil că în lansarea unor noi proiecte de reforme se va proceda cu mai multă inteligenţă pentru a nu lăsa impresia ca până acum că au fost vârâte pe gât poporului român.
3. Reţelele sociale nu au avut niciun rol nici în Orientul mijlociu şi nici la Londra. Pentru că cel puţin 1000 de oameni să vină seară de seară în