Christine Lagarde / Foto: HANDOUT / REUTERS Fondul Monetar Internaţional propune creşterea resurselor sale de creditare cu un trilion de dolari pentru a apăra economia mondială de înrăutăţirea crizei datoriilor din Europa, potrivit unui oficial prezent la reuniunea G-20 şi citat de Bloomberg.
Instituţia cere Chinei, Braziliei, Rusiei, Indiei, Japoniei şi statelor exportatoare de petrol să fie principalii contributori, potrivit oficialului, care solicitat anonimatul. FMI vrea ca un acord în această privinţă să fie atins până în 25-26 februarie, când miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din grupul G20 se vor reuni în Mexico City.
Riscuri la nivel mondial
Christine Lagarde, şefa FMI, a declarat ieri că instituţia studiază opţiunea creşterii resurselor fondului, cifrate actualmente la 385 miliarde de dolari. În timp ce statele din zona euro au anunţat că vor contribui cu 150 de miliarde de euro, adică 192 miliarde de dolari, SUA au anunţat că nu intenţionează să facă noi împrumuturi bilaterale iar liderii G20 au început să se contrazică pe această temă.
"Cea mai mare provocare este să răspundem crizei într-o manieră adecvată şi mulţi directori executivi au subliniat necesitatea şi urgenţa unor eforturi colective de a limita criza datoriilor în zona euro şi a proteja economiile din jurul lumii”, a spus Lagarde ieri într-un comunicat.
Problema va fi discutată şi la finele acestei acestei săptămâni, într-un alt summit G20.
Spania şi Italia, principalele probleme
State cu economii imense, ca Spania sau Italia nu ar putea fi salvate de FMI şi UE dacă au nevoie de ajutor. Italia are de refinanţat în acest an 428 de miliarde de dolari, în vreme ce Franţa trebuie să returneze 367 de miliarde de dolari iar Germania alte 285 miliarde de dolari.
Japonia, ultra-îndatorată
Totuşi, la nivel mondial, cel mai mult au de dat