Guvernul a aprobat astăzi începerea procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete de câte 10% din acțiunile Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România.
Guvernul şi-a asumat privatizarea celor două companii în faţa FMI.
În cadrul ofertelor publice iniţiale, capitalul social al companiilor va fi majorat, iar statul va renunţa la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariatul celor două companii. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al ambelor societăţi, îşi va putea menţine participaţia dacă va subcrie acţiuni în cadrul operaţiunilor.
La Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea deţine 9,72% din acţiuni şi va putea să-şi păstreze participaţia dacă va subscrie acţiuni reprezentând 1,077% din capital. Compania are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei.
În ceea ce priveşte Hidroelectrica, Fondul controlează 20% din acţiuni îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titluri. Hidroelectrica are un capital social de 4,449 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unui titlu este tot de 10 lei.
Preţul de vânzare al acţiunilor nou emise va fi cel puţin egal cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Autoritățile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vânzarea pe bursă a 10% din acţiuni să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, după ce în primele două luni va fi angajată o bancă de investiţii care să pregătească operaţiunea.
La Nuclearelectrica, termenul este finele acestui an.