Fondul Monetar Internaţional ar putea cere Ungariei să modifice legea privind impozitul unic pe veniturile personale, care este un element central al politicii economice a guvernului condus de Viktor Orban, a declarat o persoană apropiată discuţiilor din FMI, transmite Bloomberg.
Cota unică va fi un subiect important al discuţiilor cu partea ungară referitoare la un nou program preventiv de susţinere financiară, în condiţiile în care FMI este în general împotriva sistemelor de acest tip.
Ungaria încearcă să relanseze discuţiile cu FMI şi Uniunea Europeană după ce negocierile au fost suspendate în decembrie din cauza refuzului premierului Viktor Orban de a modifica legea privind banca centrală, despre care instituţiile internaţionale consideră că subminează independenţa acesteia.
Orban a introdus cota unică de impozitare anul trecut, pentru a simplifica sistemul fiscal şi stimula creşterea economică.
Măsura a dus la scăderea veniturilor guvernamentale şi la creşterea deficitului bugetar structural.
Pentru a proteja cota unică de viitoarele guverne, prevederea a fost introdusă în Constituţie, astfel încât modificarea ei necesită o majoritate de două treimi în Parlament.
FMI ar putea accepta ca guvernul să modifice legea referitoare la cota unică prin introducerea unor excepţii, astfel încât să nu fie nevoie să se renunţe integral la acest sistem.
"Înainte de a decide să începem negocierile pentru un acord stand-by, trebuie să vedem măsuri tangibile ale autorităţilor ungare pentru stabilitatea macroeconomică", a declarat săptămâna trecută directorul general al FMI Christine Lagarde, după o întâlnire la Washington cu negociatorul şef din partea Ungariei, Tamas Fellegi
Comisia Europeană a apreciat săptămâna trecută că Ungaria nu a luat "măsuri concrete" pentru a reduce deficitul bugetar, măsurile adoptate de Orban fiind de natu