Mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea avea nevoie de finantare din partea Fondului International Monetar (FMI) si a altor creditori internationali pentru a preveni o criza in sistemul bancar si o reducere a creditarii in regiune, pe fondul reducerii activelor de catre bancile occidentale.
Institutii precum FMI, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Banca Europeana de Investii, care au cheltuit 42 de miliarde de dolari dupa prabusirea Lehman Brothers, ar trebui sa fie pregatite pentru a acorda asistenta si sprijin financiar bancilor din Europa de Est, au spus reprezentantii acestora in urma intalnirii de luni, din capitala Austriei, potrivitBloomberg.
Institutiile de reglementare si liderii politici se straduiesc sa protejeze cresterea economica din Europa de Est de efectele crizei accentuate a datoriilor din zona euro. Noile cerinte privind capitalul si lichiditatea pentru creditorii occidentali, care controleaza trei sferturi din sistemul bancar est-european, ameninta sa reduca creditul necesar finantarii populatiei si companiilor din regiune.
Cateva tari din est, Ungaria, Bulgaria, Croatia si Romania, se confrunta cu riscuri ridicate in ceea ce priveste o criza a sistemului bancar, considera analistii.
Totusi, potrivit directorului Bancii Mondiale, Gerardo Corrochano, procesul de dezintermediere a bancilor occidentale fata de estul Europei nu este atat de extins.
"Este in mod fundamental o criza de incredere", a spus oficialul. In majoritatea tarilor din regiune, Banca Mondiala nu vede inca "acel efect dramatic" al reducerii activelor.
Banca centrala a Austrie le-a cerut grupurilor UniCredit SpA, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International sa reduca finantarea in estul Europei pentru a atinge noile niveluri de capitalizare stab