Coface a menţinut ratingul "B” acordat României pentru investiţii, care indică un mediu politic şi economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac.
Păstrarea ratingului vine după ce vineri agenţia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingurile Franţei şi Austriei, care anterior aveau maximul posibil, respectiv AAA. Tot atunci au fost retrogradate şi Spania şi Italia.
România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante, mai precizează Coface.
"2012 va fi un an greu pentru economia românească într-un context european sumbru, cu o recesiune în zona euro şi o restrângere a creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine în România. Companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab şi un nivel al investiţiilor precar”, a declarat Cristian Ionescu, manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia.
El a spus că exporturile orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune se vor contracta. Investiţiile publice vor putea deveni principalul motor al creşterii într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante. Cofinanţarea din fonduri structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă, conform raportului Coface.
Coface a menţinut ratingul "B” acordat României pentru investiţii, care indică un mediu politic şi economic instabil, capabil să afectez