Salonul de proiecte este o nouă platformă de cercetare şi încurajare a practicilor artistice contemporane, susţinută de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. „Această iniţiativă îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din România, punînd producţiile tinerilor artişti într-un context generaţional mai larg”, precizează iniţiatoarele proiectului, Magda Radu şi Alexandra Croitoru. Expoziţia Cortul diplomatic a marcat deschiderea în forţă a Salonului prin participarea lui Ion Grigorescu şi a duo-ului artistic Anetta Mona Chişa şi Lucia Tkáčová. Acest prim eveniment, desfăşurat în octombrie-noiembrie 2011, s-a constituit în jurul unei preocupări pentru raportul dintre individ şi autoritatea politică sau ierarhiile sociale.
În urma open call-ului lansat de Salonul de Proiecte tinerilor artişti, primii dintre cei selecţionaţi au fost invitaţi să participe la expoziţia Opt lucrări noi şi jumătate, deschisă publicului pînă la sfîrşitul acestei luni. Marina Albu, Alexandra Bodea, Răzvan Botiş, Claudiu Cobilanschi, Mihai Iepure-Górski, Cătălin Ilie, Alexandra Pirici şi Veda Popovici propun lucrări foarte diferite ca demers conceptual sau mediu de exprimare, avînd însă cîteva puncte tematice comune. Depăşirea unor clişee de gîndire privind decorativismul rolului artistului în societate este o preocupare vizibilă în toate proiectele prezentate. Gîndirea critică a artiştilor este în măsură să respingă strategiile de manipulare şi de control ideologic, pe care atît mecanismele politice, cît şi sistemul artistic le practică.
DE ACELASI AUTOR Să „inventăm” o nouă culoare Arta este despre noi Mona Lisa a dispărut Mai mult decît realitateMarina Albu transformă o parte din spaţiul expoziţiei într-o sală de aşteptare clasică, cu un miros dulceag de beţişoare parfumate, scaune şi plante de a