Premierul ungar şi-a apărat legile controversate şi le-a cerut europarlamentarilor să ţină cont că ţara sa a fost în pragul colapsului.
De la începutul crizei, prim-ministrul ungar a tăcut. Acum, când Comisia Europeană a tras primul „cartuş", Viktor Orban a trecut la contraofensivă şi caută să obţină efect maxim, scrie „Le Figaro". În acest sens, premierul a ţinut să vină în Parlamentul European pentru a-şi apăra politica guvernamentală şi legile controversate precum cea care afectează independenţa Băncii Centrale, sistemul judiciar şi autoritatea ungară de protecţie a datelor.
Acestea figurează într-o serie de amendamente constituţionale despre care criticii spun că ar concentra puterea în mâinile guvernului conservator al premierului Viktor Orban.
Într-un scurt discurs în plenul Legislativului de la Strasburg, Viktor Orban le-a spus europarlamentarilor că rezolvarea problemelor ce au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva ţării sale „nu va fi o problemă". El a cerut Uniunii Europene să ţină cont că ţara sa trece printr-o „transformare serioasă, după ce a fost în pragul colapsului", în urmă cu doi ani.
„Ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră este un foarte interesant proces de înnoire", a spus Viktor Orban în PE. „Este de înţeles să existe dezbateri în legătură cu acest lucru", a adăugat el. „Liniştirea temerilor nu va fi o problemă, iar Ungaria este total dispusă să facă acest lucru", a subliniat Orban.
Angajament în scris
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat şi el, miercuri, că a primit în scris asigurări din partea premierului ungar că va „modifica" textele de lege controversate, relatează AFP. „Am primit o scrisoare din partea premierului Orban. El mi-a semnalat intenţia sa de a modifica legile vizate", care sunt, de marţi, sub ameninţarea unor sancţiuni din partea Curţii Europene de J