Chirurgul Ciprian Vâjeu, stabilit în Franţa, se întoarce de câteva ori pe an în ţară pentru a face operaţii unice pe coloană. Sursa: VLAD STĂNESCU
Cu o experienţă de peste 30 de ani în chirurgie, dintre care 20 în Occident, vorbeşte şi mânuieşte bisturiul în acelaşi timp, fără să clipească. O săptămână pe lună, medicul Ciprian Vâjeu, ortoped specialist în chirurgia coloanei vertebrale, se rupe de familie şi de munca sa de la Clinique du Parc din Franţa şi vine în România, pentru a face operaţii pe coloana vertebrală unice în ţară.
Şi mâine s-ar întoarce definitiv în ţară dacă s-ar schimba sistemul, dar mărturiseşte trist că, după 20 de ani, a găsit lucrurile la fel cum le-a lăsat. Spune că doar mediul privat ar mai putea schimba ceva. Acum, când oamenii au ieşti în stradă înflăcăraţi iniţial de discuţiile asupra privatizării Sănătăţii, a revenit în Bucureşti pentru câteva zile, pentru a opera.
Medicul Ciprian Vâjeu vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EVZ despre şocul pe care l-a avut când a luat contact cu Occidentul, despre sistemul din Franţa şi lipsurile celui românesc, despre şpagă, reformă şi dragoste de ţară.
EVZ: Care au fost primele impresii despre sistemul medical din Occident?
Ciprian Vâjeu: Când am ajuns în Belgia, am simţit că trec de la epoca de piatră la cea de metal. Saltul de la ortopedia anilor ’90 din România, care era "basic", redusă la fracturi, la cea din Belgia, a însemnat şocul de a afla că şoldul şi genunchiul se pot înlocui, că se poate face chirurgia coloanei la ordinea zilei.
În Franţa m-am stabilit după doi ani, în 1992. De atunci lucrez într-o clinică privată, Clinique du Parc, unde astfel de intervenţii sunt ceva obişnuit.
Este adevărat că medicii străini sunt profesionişti dar reci?
Acolo, medicina se face tipizat, după protocoale, nu ca