Curtea Supremă de Justiţie a decis să amâne până la 14 martie examinarea cauzelor civile înaintate de acţionarii majoritari ai băncii falimentare Investprivatbank împotriva Băncii Naţionale a Moldovei.
Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că avocatul ce reprezintă în instanţă interesele grupului de şase firme ce ar aparţine lui Sorin Ovidiu Vântu, nu avea mandat de la fiecare din ele.
Totodată, în cazul unui alt grup de acţionari minoritari ai Investprivatbank, examinarea cauzei a fost amânată pentru data de 1 februarie.
Emma Tăbârţă, vice-guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a declarat că îi pare straniu faptul că reprezentanţii ambelor grupuri de acţionari au venit nepregătiţi la proces.
Persoanele reclamante au solicitat instanţei de judecată să anuleze Ordonanţa cu privire la retragerea licenţei şi numirea lichidatorului băncii respective, cu repararea prejudiciului material aferent.
Amintim că la 17 iulie 2009 şase companii controlate de milionarul român Sorin Ovidiu Vântu au dat în judecată BNM, Guvernul şi Banca de Economii. Grupul de firme (Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited şi PSV Company) cere în instanţă prejudicii de 45 de milioane de euro şi returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vântu la Investprivatbank, instituţie în proces de lichidare din 19 iunie 2009. Până în septembrie 2010, când CSJ a dat undă verde solicitării, instanţele moldoveneşti au respins dosarele. Ulterior CSJ a cerut Curţii Constituţionale să se expună asupra unor prevederi din legislaţie.
La 15 noiembrie 2011, magistraţii de la Curtea Constituţională a decis că BNM avea dreptul legal de a retrage licenţa băncii Investprivatbank, prin care afaceristul român ar fi spălat peste 45 milioane de euro.
Curtea Co