Austria a acceptat să interpreteze mai flexibil regulile care urmează să restricţioneze creditarea în Europa de Est, a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof, în timp ce autoritatea pentru piaţa financiară din Austria afirmă că reglementările nu vor fi modificate "semnificativ".
Regulile bancare vor fi interpretate mai flexibil, iar oficialii de la Viena vor accepta termene mai lungi pentru respectarea acestora, a spus Berglof, pentru Financial Times, preluat de agenţia de presă Mediafax.
Banca centrală şi autoritatea pentru piaţa financiară au anunţat în noiembrie recomandări prin care cer băncilor să limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de subsidiarele din Europa de Est şi finanţarea disponibilă local, respectiv depozite, emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană pentru Investiţii.
Citeşte aici despre solicitarea făcută de BERD pentru încheierea unui al doilea "Acord de la Viena"
Anunţul a generat o reacţie dură din partea autorităţilor din Ungaria, România şi alte state europene, care au susţinut că nu au fost consultate adecvat, şi a declanşat temeri că băncile occidentale şi-ar putea accelera planurile de reducere a expunerii în regiune.
"Austriecii au fost puşi la locul lor şi nu se vor mai comporta în acest fel din nou", a adăugat Berglof.
Oficialii austrieci au recunoscut în particular că au eşuat în a comunica adecvat cu partenerii UE şi trebuie să remedieze situaţia.
Pe lângă protestele ţărilor din regiune, Austria a fost presată şi de Comisia Europeană să clarifice planurile de a limita creditarea băncilor comerciale austriece în Europa de Est.
Citeşte mai multe despre interesul major pe care Uniunea Europeană îl are în menţinerea prezenţei capitalului vest-european în E