Guvernul de la Atena a reluat negocierile privind ştergerea a jumătate din datoriile statului. Dacă politicienii şi creditorii privaţi nu ajung la un acord în următoarele patru zile, Grecia va intra în faliment.
Guvernul de la Atena s-a înarmat cu răbdare şi a reluat începând de ieri negocierile cu băncile, companiile de asigurări şi fondurile de investiţii, care deţin obligaţiuni de stat elene, pentru ca acestea să preia jumătate din datoriile Greciei, în prezent, singura soluţie găsită de Uniunea Europeană ca statul grec să nu intre în incapacitate de plată. Mai exact, guvernul grec vrea ca 100 de miliarde de euro din datoria statului (în total 205 miliarde) să fie preluate de creditori, care au acceptat, în toamnă, la presiunea liderilor politici, discuţiile pentru tăierea a 50% a „facturilor neplătite" de către Grecia.
Neînţelegeri la dobândă
Discuţiile au eşuat, într-o primă fază, vinerea trecută, pentru că cele două părţi nu s-au înţeles asupra dobânzii pe care o va oferi Grecia pentru obligaţiunile cu maturitatea pe termen lung în schimbul datoriilor care vor ajunge la scadenţă în următorii ani. Potrivit „Financial Times Deutschland" (FTD), Germania insistă ca rata dobânzii să fie de 3%, ceea ce ar însemna că obligaţiunile greceşti deţinute de creditori vor pierde circa 80% din valoare. Asta ar permite Greciei să se împrumute mai ieftin - nu atât de ieftin ca Germania, care plăteşte dobânzi aproape de minus - şi să-şi reducă datoriile de stat cu 120% până în 2020.
În schimb, notează FTD, grupul de lobby Institute of International Finance (IIF), care reprezintă băncile şi companiile de asigurări cere o dobândă de minimum 5%. O altă problemă este şi că Executivul grec nu a reuşit să convingă suficienţi creditori privaţi să participe voluntar la ştergerea datoriilor, ceea ce ar însemna o contribuţie mai mare din partea statelor - variantă