Muhammad Ali a ajuns la 70 de ani, vârstă pe care a împlinit-o ieri. Bolnav de Parkinson încă din 1984, maladie care i-a măcinat trupul şi mintea, cel mai mare boxer al tuturor timpurilor a fost sărbătorit la Louisville, oraşul natal, de aproape 400 de apropiaţi care au avut un singur regret: idolul lor n-a putut rosti niciun cuvânt.
Marele Ali fascinează chiar şi la mai bine de 30 de ani de la ultimul său meci de box. De ce a rămas o legendă? Ce l-a făcut atât de special încât în anii 70-80 numele lui era mai cunoscut în lume decât al titularului de la Casa Albă? Simplu: a performat în toate domeniile în care s-a regăsit.
BOXERUL. În ring a atins perfecţiunea: se spune că el a inventat "jocul de picioare". A fost primul boxer profesionist care a câştigat de trei ori titlul mondial la categoria grea, prima oară după o uriaşă surpriză în faţa lui Sonny Liston (1964). Deposedat de centură în 1967, pentru că nu a vrut să se înroleze în războiul din Vietnam, şi-a recâştigat trofeul după ce l-a bătut pe Foreman în 1974, în Zair. A pierdut titlul din nou în 1978, în faţa lui Leon Spinks, de la care l-a recucerit câteva luni mai târziu. S-a bătut (şi l-a bătut) cu Joe Frazier, ca de altfel pe toţi greii vremii.
ACTIVISTUL. Ali a militat pentru drepturile alor lui, într-o perioadă în care segregarea rasială făcea ravagii. Vocea lui a schimbat mentalităţi şi a dat încredere populaţiei de culoare.
CREDINCIOSUL. A avut curajul să-şi schimbe religia în 1964, când a trecut la islamism, devenind totodată un adevărat bigot. În acelaşi an a renunţat şi la numele Cassius Clay ("nume de sclav", cum l-a catalogat), devenind Muhammad Ali.
FILANTROPUL. Din 2005, a deschis un centru care-i poartă numele. Acesta oferă ajutoare umanitare pe tot globul. Centrul a livrat, de la înfiinţate, mai mult de 22 de milioane de porţ