Petrom, cea mai mare companie din România, ar fi trebuit de anul trecut să pună în funcţiune termocentrala în care a investit 500 de milioane de euro localizată pe platforma rafinăriei Petrobrazi, dar din cauza unor defecţiuni tehnice momentul lansării ar putea fi amânat pentru luna mai.
UPDATE: Petrom: Depunem toate eforturile pentru relansarea testelor finale la centrala de la Brazi
Unitatea de la Brazi, care va consuma anual un miliard de metri cubi de gaze naturale, are o capacitate proiectată de 860 MW, mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, şi este practic singura investiţie de la zero într-o termocentrală realizată în România ultimilor 20 de ani.
Potrivit datelor Petrom, centrala ar urma să asigure circa 8% din producţia anuală de energie a României şi poate juca un rol extrem de important în integrarea parcurilor eoliene în sistem, investiţii cunoscute pentru caracterul variabil al producţiei.
O problemă
Construcţia acestui proiect mamut a început la jumătatea anului 2009, intrarea în funcţiune fiind programată pentru finalul anului trecut. O defecţiune tehnică a dat însă peste cap planurile Petrom, aşa că producătorul de petrol şi gaze ar putea să-i dea drumul investiţiei de la Brazi abia în luna mai.
"Cel mai probabil, vor începe probele în luna martie, iar punerea în funcţiune va avea loc în mai din cauza unor defecţiuni", explică surse din sistemul energetic. Potrivit acestora, în timpul unor manevre, în instalaţiile noi ale centralei a intrat o anumită cantitate de apă, aşa că respectivele echipamente a trebuit demontate, curăţate şi puse din nou la locul lor. Cele mai importante echipamente pentru această investiţie au fost cumpărate de la americanii de la General Electric.
Reprezentanţii companiei nu au comentat această informaţie până la închiderea ediţiei. @N_P