În lunile de iarnă, sistemul imunitar este mai slăbit şi suntem mai expuşi riscului de a contracta diverse infecţii. În plus, nivelul colesterolului este mai ridicat decât în restul anului, ceea ce creşte riscul de infarct.
Ştim că sezonul rece vine cu infecţii respiratorii şi cu o agravare a durerilor articulare în cazul celor care suferă de reumatism. Însă ar trebui să ne aşteptăm în această perioadă şi la alte probleme de sănătate. De exemplu, în lunile de iarnă suntem mult mai expuşi riscului de infecţii de orice fel. Aceasta pentru că nivelul limfocitelor T, celule cu un rol foarte important pentru apărarea organismului, este cel mai scăzut iarna.
Specialiştii apreciază că, din acelaşi motiv, frecvenţa bolilor gingivale (gingivita şi parodontoza) este mai ridicată în această perioadă decât în restul anului.
Inima este mai vulnerabilă
Colesterolul „rău" şi trigliceridele (un alt tip de grăsimi, care sunt sintetizate din alimentele grase şi, uneori, din zahăr) ating cel mai înalt nivel în lunile decembrie şi ianuarie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Harvard. Nivelul cel mai scăzut se înregistrează vara, după cum reiese din acelaşi studiu. Un alt studiu susţinea că nu mai puţin de 22% din persoanele depistate cu hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului „rău", LDL) nu mai primesc acelaşi diagnostic dacă se testează ulterior în lunile de vară.
Atât LDL colesterolul, cât şi trigliceridele reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiace şi pentru accidentul vascular cerebral. De altfel, s-a observat că la fiecare scădere de 1 grad Celsius a temperaturii există o creştere cu 2% a riscului de infarct.
Medicii bănuiesc că temperaturile ridicate sau faptul că oamenii fac mai multă activitate fizică vara duc la o creştere a concentraţiei de plasmă din sânge, având ca efect o diluare a grăsimilor.