Atât la femei, cât şi la bărbaţi, libidoul scăzut poate fi efectul direct al diabetului sau al afecţiunlor cardiovasculare. Ce semne trădează problemele? Sursa: SHUTTERSTOCK
Disfuncţiile de natură sexuală sunt frecvent o consecinţă directă a bolilor cardio-vasculare, însă de vină pot fi şi alte afecţiuni cronice precum diabetul. "Toate funcţiile corpului, inclusiv cea sexuală, depind de o bună circulaţie sanguină. Corpul nostru se hrăneşte şi se menţine viguros şi activ prin transportarea de oxigen, hormoni şi nutrienţi către toate ţesuturile şi celulele cu ajutorul sângelui", explică medicul american Madeleine Castellanos, specialist în problemele sexuale ale bărbaţilor.
Deşi de cele mai multe ori circulaţia sanguină este asociată cu inima, creierul sau muşchii, ea este la fel de importantă pentru funcţionarea organelor genitale. "Erecţia este rezultatul unui joc al circulaţiei sanguine în organul genital", precizează Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul "Colentina" din Bucureşti.
În cazul femeilor, o circulaţie a sângelui bună ajută la creşterea sensibilităţii în zona genitală şi la o lubrifiere mai bună.
Erecţia scade când circulaţia e defectuoasă
De multe ori, o problemă de ordin sexual este primul semnal care anunţă că circulaţia sanguină este defectuoasă şi o vizită de rutină la medic se poate sfârşi cu diagnosticarea unei arteroscleroze sau a altei probleme cardiovasculare grave.
"Disfuncţiile sexuale legate de circulaţia sanguină apar mai ales la bărbaţi, odată cu înaintarea în vârstă şi cu creşterea incidenţei problemelor cardiovasculare", mai spune Roxana Mischianu.
Inima bolnavă bochează semnalele hormonale
Arteroscleroza este principala problemă cardiacă care are efecte negative şi asupra funcţiei sexuale. Când arterele se înfundă, nu m