Ieri, la Academia Română, a fost prezentat studiul "Bucureşti- perspectivă sociologică". Specialişti în arhitectură, profesori-academicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor publice au participat la acest eveniment. Am aflat astfel că, 49% dintre bucureşteni sunt mândri că locuiesc în Capitala ţării. În schimb, 46% dintre locuitorii Bucureştiului au opinii negative în ceea ce îi priveşte, ca şi comunitate, 35% au o opinie pozitivă, în timp ce 19% dintre bucureşteni consideră că se aliniază în profilul românului de rând.
Durata medie de viaţă a bucureştenilor a crescut din 1996 (70 de ani) în 2010, la 75 de ani. De altfel, în ciuda poluării din Capitală, durata medie de viaţă a bucureştenilor s-a menţinut constant peste media naţională. Interesant este că bucureştenii au cea mai multă încredere în arhitecţi, specialişti sau profesori. Pe locul doi, ei consideră că, în dezbaterile publice, sunt de încredere asociaţiile de proprietari. Pe ultimul loc în privinţa încrederii, în ceea ce priveşte bunul mers al Bucurelştiului, se află oamenii politici şi ONG-urile.
Întrebaţi despre ce ar trebui să facă Primăria Bucureştiului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, cei chestionaţi au indicat: infrastructura, o administraţie implicată în viaţa de zi cu zi şi curăţenie, parcuri, rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.
În privinţa celor mai urgente probleme cu care se confruntă oraşul lor, bucureştenii au considerat că cea mai mare problemă este mizeria, pe locul doi, la capitulul urgenţe fiind infrastructura, iar pe locul trei câinii fără stăpân.
În cadrul studiului, cei chestionaţi au răspuns şi la întrebarea privind activitatea lui Oprescu. 65% au răspuns că sunt destul de mulţumiţi, iar 15% au afirmat că sunt destul de nemulţumiţi. Prezent la dezbaterea de ieri, Sorin Oprescu, edilul Capitalei a declarat: "Sunt