Parlamentul de la Sofia a votat astăzi o lege prin care este interzisă producţia de ţiţei şi gaze de şist prin metode neconvenţionale, din cauza problemelor pe care le ridică această activitate privind impactul asupra mediului, transmite Reuters.
Bulgaria este a doua ţară din UE, după Franţa, care interzice această activitate pe teritoriul său.
Parlamentarii din întregul spectru politic de la Sofia au arătat că petroliştii nu au suficiente argumente care să-i convingă că această tehnologie nu aduce niciun prejudiciu mediului înconjurător.
Tehnica extracţiei de gaze neconvenţionale include injectarea de apă, nisipuri şi produse chimice în sol la o presiune mare, pentru ca resursele să fie aduse la suprafaţă din roci greu accesibile, precum cele de şist.
Opozanţii noii metode de exploatare a hidrocarburilor susţin că aceste tehnici otrăvesc apele din subteran şi determină cutremure.
Ruşii, cei mai avantajaţi de această decizie
„Interdicţia este permanentă şi se aplică pe întregul teritoriu al Bulgariei, inclusiv în apele teritoriale din Marea Neagră", se arată în textul legii.
Potrivit unor estimări iniţiale, Bulgaria ar putea avea rezerve impresionate de gaze de şist (shale gas), chiar de un trilion de metri cubi. Spre comparaţie, România are rezerve dovedite de gaze convenţionale de circa 600 de miliarde de metri cubi.
Prin urmare, având în vedere şi faptul că Bulgaria este mai mică decât ţara noastră ca suprafaţă, aceste zăcăminte de gaze ar reduce considerabil importurile de gaze ruseşti, de care bulgarii depind acum în proporţie de peste 90%.
Gigantul Chevron, dat afară de bulgari
Ieri, Guvernul bulgar a retras americanilor de la Chevron o licenţă pentru explorarea gazelor de şist.
"Vrem independenţă energetică, dar nu cu orice cost", a declarat un deputat din partidul aflat la guvernare, citat de Re