Comisia Europeană urmăreşte ca în blocul comunitar plăţile online să se facă în mod mai sigur şi mai eficient decât până acum. Experţii europeni vor să afle care sunt obstacolele întâmpinate în prezent de persoanele care apeleaza la plăţi cu cardul pe internet, în contextul în care – pe teritoriul blocului comunitar – sunt în uz peste 700 de milioane de carduri.
Plăţile online au ajuns la ordinea zilei în rândul consumatorilor. Aproape orice produs este acum la depărtare de o plată online, fie că este vorba de un bilet virtual de avion sau cumpărarea de produse alimentare. Odată cu apariţia plăţilor pe internet cu cardul, infracţiunile informatice sunt şi ele la ordinea zilei. Din acest motiv, Comisia Europeană cere un mediu sigur şi transparent de plăţi integrate pe teritoriul blocului comunitar, mediu care ar duce la crearea unor mijloace de plată mai sigure şi mai eficiente atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi şi furnizorii de servicii de plată.
Peste 700 de milioane de carduri de plată sunt în uz, în prezent, pe teritoriul blocului comunitar. Michel Barnier, comisarul pentru Piața internă și Servicii subliniază că existența plăților electronice sigure, eficiente, competitive și inovatoare este esențială pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și societăți pentru ca aceştia să se bucure pe deplin de avantajele pieței unice, precum și pentru a stimula dezvoltarea comerțului electronic. Sistemele ineficiente de plată din Uniunea Europeană ridică în prezent nejustificat costurile tranzacţiilor, a precizat şi vicepreședintele Joaquín Almunia.
Un raport recent al GfK arată că serviciile bancare prin Internet au avut aproape cel mai mic succes în România, dintre ţările Europei Centrale şi de Est. Astfel, procentul de penetrare de 4% pe piaţa românească este infim în comparaţie cu cel de 42% în Cehia, 34% în Austria sau 13% în