Gigantul american Kodak este aproape de faliment. Grupul emblematic pentru industria fotografică a cerut protecţie faţă de creditori sub acoperirea legii falimentului şi a obţinut o linie de credit de 950 de milioane de dolari pe 18 luni de la Citigroup, pentru a-şi finanţa restructurarea.
Compania Kodak are o istorie de 130 de ani. Ea a inventat primul aparat de fotografiat fără suport, prima cameră digitală şi a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Lună.
În anii săi de glorie, Kodak a dominat industria fotografiei, însă nu a reuşit să ţină pasul cu inovaţiile din domeniu.
Valoarea de piaţă a Kodak este în prezent de sub 150 de milioane de dolari. Acum 15 ani era de 31 de miliarde!
Strategia Kodak a fost reorientată către imprimante, în ultimii ani, dar grupul american nu a mai făcut profit din 2007.
Protecţia faţă de creditori şi împrumutul de la Citigroup ar putea ajuta compania Kodak să supravieţuiască până va găsi un cumpărător pentru portofoliul de aproximativ 1.100 de brevete de invenţie. De asemenea, grupul american speră să-şi restructureze şi reorganizeze afacerea, fără să oprească plata salariilor celor 17 mii de angajaţi.
La finele lunii septembrie, compania Kodak avea datorii mai mari decât activele: obligaţii financiare de 6,75 miliarde de dolari, faţă de active totale de 5,1 miliarde de dolari.
Subsidiarele din afara SUA nu sunt afectate de măsură şi vor continua să-şi onoreze obligaţiile către furnizori şi clienţi, precizează compania americană.
Kodak a fost fondată în 1880 de George Eastman cu 125 de dolari, ca producător de film fotografic. În 1969, astronautul american Neil Armstrong folosea o cameră Kodak de mărimea unei cutii de pantofi pentru a realiza primele fotografii de pe Lună.
Gigantul american Kodak este aproape de faliment. Grupul emblematic pentru industria fotogr