Artista florentina Elisabetta Rogai si-a propus sa creeze iluzia procesului de "imbatranire" a unui tablou realizand picturi dupa o tehnica unica, bazata pe utilizarea vinului in loc de vopsea.
Departe de a recurge la un pact cu diavolul, de tipul celui descris de Oscar Wilde in "Dorian Grey", pictorita a creat o serie de opere de arta, experimentand schimbarea culorii vinului aplicat pe panza, dupa o tehnica proprie, relateaza ADN Kronos.
Ideea nu este noua, multi artisti fiind tentati de-a lungul timpului sa abordeze aceasta tehnica, dar dificultatile intampinate nu sunt deloc de neglijat. Densitatea vinului, proprietatile volatile ale alcoolului si numarul limitat de nuante disponibile, toate acestea au transformat proiectul intr-o provocare ramasa pana acum fara rezultate demne de luat in seama.
Elisabetta Rogai nu s-a dat insa batuta, reusind sa "imprieteneasca" vinul cu panza, printr-un proces de pregatire prealabila, combinand diferite tipuri din aceasta licoare, ca varsta si ca nuanta, pentru realizarea unor tablouri unice.
La prepararea culorilor, artista a beneficiat de suportul acordat de profesorul Roberto Bianchini, specialist in chimie organica la Universitatea din Florenta, care a contribuit la nasterea tablourilor in tehnica "wine-made", identificand o metoda de obtinere a unui concentrat de vin, fara adaugarea de substante chimice, precizeaza sursa.
Particularitatea creatiilor artistei consta tocmai in faptul ca, odata cu trecerea timpului, vinul "imbatraneste", reproducand pe panza efectul de "patina", culorile utilizate initial schimbandu-se din violet, indigo sau purpuriu in variante mai mature, de maron, aramiu sau caramiziu.
Artista florentina Elisabetta Rogai si-a propus sa creeze iluzia procesului de "imbatranire" a unu