Femeile însărcinate ar trebui să renunţe la alcool mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină, deoarece există riscul ca viitorii copii să se nască cu probleme de sănătate. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la University of California din San Diego, coordonaţi de dr. Haruna Sawada Feldman, după ce au monitorizat aproape 1.000 de femei, pe o perioadă de aproximativ trei decenii.
Voluntarele au fost incluse în cercetare în momentul în care au rămas însărcinate, informează Daily Mail.
Cu fiecare pahar de alcool băut de viitoarea mamă în primului trimestru al sarcinii, copilul prezintă un un risc cu 25% mai ridicat să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi cu un risc cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală la naştere.
Oamenii de ştiinţă precizează că nu există un nivel minim de alcool al cărui consum să nu mărească aceşti factori de risc, aşa că e ideal pentru sănătatea viitorului bebeluş este ca femeile însărcinate să nu bea deloc.
În cadrul acestui studiu experţii au analizat datele medicale aparţinând unui număr de 992 de femei însărcinate care au avut probleme cu consumul de alcool în timpul sarcinii, în perioada 1978 - 2005.
Voluntarele selectate au răspuns unui chestionar telefonic cu privire la nivelul consumului de alcool din perioada în care au fost însărcinate dar şi cu privire la sănătatea copiilor pe care i-au născut.
Astfel, un consum mai ridicat de alcool în perioada de sarcină este legat de un risc mai ridicat ca nou-născutul să aibă caracteristicile fizice asociate sindromului alcoolic fetal - printre care capul de dimensiuni mai mici decât cele normale, precum şi forme modificate ale ochilor şi buzelor. Astfel de simptome sugerează de obicei şi existenţa unor traume de ordin neurologic la copii.
O anumită perioadă a sarcinii este mai