SOPA și PIPA sunt fără îndoială acronimele cele mai ocărâte pe internet la ora actuală. Deși la prima audiție ai spune că e vorba de două britanice zvăpăiate, SOPA și PIPA sunt de fapt două proiecte de lege privind pirateria online aflate în dezbatere în Congresul american: Stop Online Piracy Act și Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act.
Create anul trecut, cele două proiecte de lege sunt îndreptate în principal împotriva site-urilor de torrente din afara Statelor Unite, precum faimosul The Pirate Bay. Le știți sigur: sunt tărâmurile alea magice unde poți să furi și să te simți cinstit în același timp. SOPA și PIPA au fost scrise prost, așa că au devenit simboluri ale eforturilor unei societăți opresive de a cuceri ultimul bastion al libertății: internetul.
Drumul spre Iad e pavat cu intenții bune
În consecință, mai multe site-uri (dintre care cele mai cunoscute au fost Wikipedia și Reddit) au protestat ieri față de ele, iar altele (Facebook, Google, Twitter, etc.) amenință că o vor face în viitor. Redactorii site-urilor de tehnologie și internauții și-au strigat și ei nemulțumirea, fiecare după puteri.
N-o să intru în detaliile foarte tehnice, netul e plin de ele. Important de știut este că cele două proiecte de lege oferă soluții vagi și absurde de combatere a pirateriei. Chiar dacă ar intra în vigoare, ar fi imposibil de transpus în practică. Un exemplu: fiecare site ar fi obligat să-și autocenzureze conținutul. Astfel, Facebook, Twitter și multe alte pagini web ar trebui să elimine toate postările care oferă indicații referitoare la modalități de accesare ale unor site-uri de torrente. Dacă nu fac asta, riscă să fie închise. Îndeplinirea acestei obligații ar prespune însă resurse colosale, așa că sunt convins că proasta redactare va face ca SOPA și PIPA să nu treacă de Congresul ameri