Câte o clasă a noua va dispărea din fiecare liceu din anul şcolar 2012-2013. Fundaţia „Părinţi Clujeni“ spune însă că va da în judecată Inspectoratul, dacă numărul de elevi dintr-o clasă va depăşi normativul impus de lege, adică 30 de persoană.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Cluj (IŞJ) a decis reducerea numărului de clase în liceele clujene, din cauza faptului că sunt mai puţini copii înscrişi în ciclul gimnazial care urmează să intre în clasa a IX-a în anul şcolar 2012/2013. „Practic IŞJ doreşte să reducă numărul de clase a noua de la patru la trei la toate liceele din oraş începând din anul şcolar 2012-2013“, a spus Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Clujean consideră că aceasta e o modalitate de a masca subfinanţarea din sistemul de învăţământ. „Acum bugetul liceelor e făcut per elev, aşa că vorbim de o subfinanţare a sistemului de învăţământ, pentru că fiecare şcoală trebuie să se încadreze într-un buget extrem de redus. Vom ajunge la situaţia ca cele 3 clase să fie supraaglomerate şi să se încalce astfel prevederile legale“, a precizat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Clujean.
Horia Corcheş spune că acest lucru se poate reglementa, adică legea poate fi ocolită într-un fel prin aceea că depăşirea numărului de elevi poate fi aprobată prin ordin al Cosiliului de Adminsitraţie al IŞJ. Fundaţia „Părinţi Clujeni“ spune însă că va da în judecată IŞJ, dacă numărul de elevi dintr-o clasă va depăşi normativul impus de lege. „Vom verifica fiecare clasă de liceu şi vom avea grijă ca numărul elevilor să nu fie mai mare de 30 cât prevede legea“, spune Cristina Grigore, director executiv al Fundaţiei „Părinţi Clujeni“.