Criza economică se manifestă la Cluj pe piaţa muncii şi prin ofertele salariale. Astfel, în ultimele luni, angajatorii au preferat să ofere salariul minim pe economie noilor angajaţi, adică 700 de lei brut, din 1 ianuarie 2012, respectiv 670 de lei brut în 2011.
„Am constatat că în ultimele luni ale anului 2011, cele mai multe contracte încheiate de firmele din judeţ sunt pe salariul minim pe economie, indiferent de studiile angajaţilor. Aceasta deoarece, potrivit noului Cod al Muncii, apărut în mai 2011, nu mai există diferenţieri de salarizare între cei cu studii superioare şi cei fără studii sau necalificaţi. Practic, legea îi obligă pe patroni să nu dea mai puţin decât minimul pe economie", a precizat Corina Lorinţ, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.
Peste 50% din clujeni au salariul minim
La Cluj există în acest moment 215.000 de angajaţi şi 20.000 de companii private, conform Direcţiei Judeţene de Statistică. „Din experienţa noastră 60-70% dintre clujeni sunt încadraţi pe salariul minim pe economie şi doar 30 % pe salariul mediu sau mai mult. Sunt angajaţi pe salariul minim comercianţii, oamenii cu studii medii, confecţionerii de îmbrăcăminte, manipulanţi, muncitorii necalificaţi în general" a precizat George Ivanov, director general la agenţia de recrutare Evolution HCC.
Situaţia este confirmată de Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. „Într-adevăr, foarte des firmele oferă salariul minim la angajare. Motivul este acela că patronii nu au de unde să ştie care e valoarea reală a angajatului şi ca să nu rişte prea mult, atunci îl angajează pe salariul minim trei luni şi pe urmă măresc acest nivel salarial sau îl menţin în funcţie de performanţele reale dovedite", a precizat Feneşan.
Pe de altă parte, Liliana Graure, manager agenţie de resurse umane Manpower Cluj,