Cand vine vorba de fericire, miturile sunt greu de numarat. De secole intregi ne intrebam ce inseamna o viata buna, de unde poate veni satisfactia si cum putem fi fericiti. Un studiu publicat recent ne dovedeste ca pe masura ce avem mai multi bani suntem mai fericiti.
Un nou studiu publicat de Institutul pentru Afaceri Economice arata o legatura stransa intre bogatie si fericire. Pe langa dovezile statistice si sociologice, vedem fiecare dintre noi ca societatile mai bogate sunt mai fericite. Adevarata surpriza vine insa din urmatoarea concluzie: nu exista nicio relatie intre fericire si inegalitate sociala.
In plus, studiul mai arata ca fericirea este mai mare in tari unde statul joaca un rol mai mic. In mod surprinzator, acolo unde guvernele cheltuie sume mari pe programe sociale, gradul de fericire tinde sa scada proportional indiferent de eficienta aparatului birocratic sau de cat de democratic este statul respectiv.
Somajul este si el un factor important cand vine vorba de fericire. In tari unde reglementarea pietei muncii este mai flexibila si permite angajari temporare, pe jumatati de norma etc., oamenii tind sa fie mai fericiti. E ironic daca ne gandim cat de mult se straduiesc guvernele sa creeze locuri de munca prin legi sau cheltuieli publice si ca eforturile acestea institutionale nu ne aduc fericirea.
Evident ca fericirea fiintei umane nu vine numai din bani. Printre alti factori enumerati de studiu se numara libertatea credintei si institutia casatoriei. Dar este la fel de evident din aceasta cercetare ca, de fapt, tot ce-ar putea guvernele sa faca mai bine pentru noi ar fi sa ne lase in pace intr-un spatiu de manevra reglementat in asa fel incat libertatea de actiune sa fie garantata.
Mai exista si un aspect etic al implicarii statului in fericirea noastra. Cum ar fi ca studii guvernamentale sa demonstreze ca tortura