În ciuda dificultăţilor prin care trece zona euro, ţările Europei centrale şi de est vor în continuare să intre în clubul monedei unice. Cel puţin aceasta este concluzia unor directori de bănci centrale, care au participat la un forum pe tema euro, organizat la Viena.
Agenţia France Presse îl citează pe vicepreşedintele Băncii Centrale din Croaţia, Boris Vujcic, cu următoarea frază: "Ceea ce nu te omoară te face să devii mai puternic". Această reflecţie populară, evocată deseori şi în Franţa, adaptată crizei prin care trece moneda unică duce la următoarea concluzie: euro trece într-adevăr printr-un moment dificil, e ca şi cum ar fi dat peste el o gripă nenorocită, dar dacă reuşeşte să se pună pe picioare, atunci el va fi cu siguranţă mai puternic, eventual imunizat la viruşi de genul celor care l-au atacat. La acest euro puternic, însănătoşit, de după furtună visează deci în continuare mai multe ţări, în frunte cu Croaţia.
Reamintim că toate ţările membre ale Uniunii Europene sunt invitate să adopte, la un moment dat, moneda unică euro. Două ţări, Marea Britanie şi Danemarca, au spus foarte clar "nu, mulţumesc!", dar celelalte se poziţionează totuşi în perspectiva acestui scenariu.
În 2007, Slovenia a fost prima ţară a fostului bloc comunist, care a trecut la euro, urmată de Slovacia în 2009. Preşedintele Băncii Centrale Ungare a declarat în acest sens, la Viena, că în ciuda dificultăţilor prin care trece ţara sa, aderarea la euro este inevitabilă, mai rămâne de stabilit data. Şi tot el a mai precizat: "Este un lux să ai posibilitatea de a evita erorile făcute de alte ţări care au intrat în zona euro înaintea ta". Fără îndoială că Ungaria, dar şi alte ţări est-europene îşi permit acum acest lux, să înveţe din erorile Greciei, de exemplu, sau chiar ale Portugaliei şi ale Irlandei.
Responsabili din Polonia, precum şi din Letonia au afirmat