Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile. Parlamentul a cerut, intr-o rezoluţie adoptată joi, luarea unor masuri urgente pentru a înjumătăţi până în 2025 risipa de alimente şi a permite accesul la hrană pentru cetăţenii europeni cu mijloace modeste.
Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente. Dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.
"Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte răspândit în UE, dar nu a beneficiat de atenţia cuvenită până acum. Acest raport reprezintă un pas calitativ înainte, mingea aflându-se acum în curtea Comisiei. Nu aşteptăm decât o strategie convingătoare care va obliga cele 27 de state membre să abordeze în mod sistematic această problemă", a declarat raportorul Salvatore Caronna (S&D, IT) înaintea votului.
Educaţie mai bună pentru a evita risipa
Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor, spune rezoluţia. Statele Membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite