Administraţia americană a respins marţi comentariile despre Turcia făcute de Rick Perry, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, care a afirmat că această ţară este condusă de "terorişti", remarcând în acest membru NATO un "aliat", relatează AFP.
Turcia a protestat vehement faţă de comentariile făcute luni de guvernatorul Texasului în cadrul unei dezbateri ce precedă primarele din Carolina de Sud, obligând Departamentul de Stat să se distanţeze public de declaraţiile lui Perry, în timp ce nu reacţionează, de obicei, la comentariile candidaţilor la învestitura republicană.
"Suntem în dezacord total şi profund cu această afirmaţie", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, în cadrul unei conferinţe de presă cu privire la descrierea făcută Turciei de Perry.
"Turcia este unul dintre cei mai vechi membri ai NATO, un aliat fidel al NATO şi al Statelor Unite", a adăugat Toner.
Rick Perry a afirmat luni că Turcia trebuie exclusă din NATO ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist de la postul de televiziune Fox News care pretindea că Ankara a ameninţat cu o acţiune militară în Israel şi Cipru.
"Evident, când ai o ţară condusă de ceea ce mulţi consideră a fi terorişti islamici, când începem să vedem astfel de iniţiative (...), atunci da" trebuie să excludem această ţară din NATO, a răspuns Perry.
Namik Tan, ambasadorul Turciei la Washington, a apreciat într-un comunicat că ţara descrisă de Perry "nu există pur şi simplu", declarându-se "dezamăgit şi îngrijorat" de aceste comentarii.
Administraţiile americane succesive au considerat mereu Turcia ca fiind un actor cheie pro-occidental în relaţiile între Europa şi Orientul Mijkociu.
Singura ţară musulmană din NATO, Turcia şi-a dat acordul instalării pe teritoriul său a unui sistem avansat de supraveghere radar î