Peste 30.000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ţările UE anul trecut, dintre care 4.000 în România şi 15.000 în Franţa. Pojarul a fost răspunzător şi de opt decese, unul în România. Medicii pun explozia de cazuri pe seama comunităților de romii, dar și a intelectualilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Rujeola sau pojarul, boală pe care Organizaţia Mondială a Sănătaţii îşi propusese să o elimine din Europa încă din 2010, revine cu forţe proaspete.
Alimentată de numărul din ce în ce mai mare al părinţilor care nu mai vor să-şi vaccineze copiii pe motiv că ar avea efecte adverse neştiute, dar şi de comunităţile de romi care refuză asistenţa medicală, rujeola dă peste cap statisticile din multe ţări.
În 2011, peste 30.000 de cazuri au fos raportate în toate ţările din Uniunea Europeană. Opt bolnavi au murit, iar alţi 26 au făcut o complicaţie gravă, encefalită.
Copiii sub un an au fost cei mai afectaţi, iar 82% nu fuseseră vaccinaţi. Experţii europeni se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească şi să atingă vârful începând cu sfârşitul acestei luni.
Franţa, Italia, România, cele mai mari creşteri
Cel mai mare număr de îmbonăviri din Europa a fost în Franţa. Este ţara unde s-au înregistrat jumătate dintre toate cazurile din 2011.
"Alte ţări cu număr mare de îmbolnăviri sunt Italia şi România, ambele înregistrând focare consistente. Şi Belgia, Norvegia, Slovenia au raportat creşteri considerabile com parativ cu numărul cazurilor din 2010. Singurele ţări care nu au raportat nicun caz sunt Cipru şi Islanda", se arată într-un raport prezentat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
Toate focarele de la noi au pornit de la romi
Migraţia romilor între ţările UE, dar şi faptul că din ce în ce mai mulţi europeni refuză să-şi mai vaccineze copiii sunt printre cauzele responsabile de numărul ma