Piaţa deja a fost pusă în mişcare zic. La început părea că împingem o maşină veche care se tot îneca, acuma a pornit, pare să meargă firesc, oamenii se văd şi vorbesc în fiecare seară. Pe un frig de-ți crapă unghiile. Azi, pe 19, va fi marea încercare cu mitingul paralel al USL. Scenariu ideal: oamenii fac ce au de făcut acolo, la Piața Victoriei, apoi se lipesc firesc de Piața UNiversității, fără semne ostentative de partid.
Agenturile media-extremiste continuă bătălia. Par două fronturi dacă e să le credem propaganda. Ăia ai puterii s-au agăţat de mesajul ingenuu al Pieţei care afişa de la început mesaje antipoliticieni în bloc. Deci B1, TVR bagă mare cu asta. Ăia complet dedicaţi (şi interesaţi) opoziţiei, de-alde Antena 3 zic că asta e o prostie că trebuie să mîngîie Piaţa opoziţia pe creştet.
Rezolvarea e simplă: în momentul ăsta oricine iese pe bune în stradă e important – numărul și determinarea vor determina schimbarea. Iar mesajul cel mai important rămîne: jos puterea de acum. Ce trebuie să rețină ăilalți politicieni care vin (vin oricum, că vrem, că nu vrem) la putere: respectul pentru forța străzii și schimbările pe care le doresc oamenii în felul în care sînt văzute politica, economia, democrația.
Stat social
Valoarea Pieţei stă în caracterul ei indignat. Oamenii s-au trezit dintr-o lungă aberaţie şi adormire capitalistă spre valorile unui stat social şi ale unei democraţii care trebuie reconstruite. Și nu doar românii. Despre asta se vorbește și pe Wall Street, și în Spania și peste tot. Capitalismul nu apără democrația, a făcut-o praf în ultimele două decenii. Știu, mesajul anticapitalist e încă minoritar în stradă. Dar mulți vorbesc despre joburi de rahat, drepturi zero, despre abuzuri de stat sau patronale, despre cum n-au bani să se trateze sau să învețe. Iar asta ce înseamnă – că mai vor piață liberă haotic, că vor numai s