„Va fi definitivată noua lege a sănătăţii, va fi continuată reforma companiilor de stat şi vor fi adoptate noi măsuri pentru stimularea mediului de afaceri şi creşterea absorbţiei fondurilor europene. De asemenea, avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă a ţării, dacă vor permite condiţiile politice", le-a spus preşedintele şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Să luăm pe rând priorităţile enunţate de şeful statului, începând cu realizarea unei noi legi a sănătăţii.
Tocmai de la proiectul legii sănătăţii lansat în dezbatere publică a izbucnit scandalul Raed Arafat şi s-a pornit valul de proteste.
După retragerea controversatului proiect, ministrul Ritli Ladislau a fost mandatat să formeze o echipă care să redacteze un nou proiect de lege, echipă în care a fost cooptat şi Raed Arafat, revenit între timp în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Previzibil, reformarea unui domeniu atât de delicat va stârni, după cum s-a văzut deja, opoziţie din partea unora dintre „actorii" implicaţi şi reacţii vehemente din partea românilor.
Or, toate aceste reacţii, suprapuse anului electoral, sunt de natură să estompeze dorinţa de reformă a politicienilor, care vor avea de ales între un beneficiu pe termen lung şi o pierdere electorală imediată.
Lucru sugerat, de altfel, şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că reforma sistemului sanitar, „cu toate neajunsurile şi cu toate problemele", nu ar fi în acest moment „prioritatea nr. 1" şi că „trebuie să simţi care este limita peste care nu e bine să treci şi nu trebuie să treci".
Reorganizarea administrativ-teritorială, şanse zero în 2012
Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit ambsadorilor despre „condiţiile politice" de care depinde reorganizarea României.
Doar că, la ora actuală, nu există partid politic care să-şi dorească într-ad