Trei ore cu autocarul, din Glasgow, prin Dunfermline, Kircaldy sau Cowdenbeath, apoi, pe coastă, spre St. Andrews, un oraşel studenţesc micuţ şi cochet, dar şi sofisticat, cu parfum de Romeo şi Julieta, după ce, la universitatea din oraş, s-au cunoscut Prinţul William şi Kate Middleton. E chiar o cafenea aici, în buza Mării Nordului, ”North Point” se numeşte, unde se spune că ”s-a legat” celebrul cuplu. Dar nu despre asta vorbim acum! Ci despre... golf. Trei ore cu autocarul, din Glasgow, prin Dunfermline, Kircaldy sau Cowdenbeath, apoi, pe coastă, spre St. Andrews, un oraşel studenţesc micuţ şi cochet, dar şi sofisticat, cu parfum de Romeo şi Julieta, după ce, la universitatea din oraş, s-au cunoscut Prinţul William şi Kate Middleton. E chiar o cafenea aici, în buza Mării Nordului, ”North Point” se numeşte, unde se spune că ”s-a legat” celebrul cuplu. Dar nu despre asta vorbim acum! Ci despre... golf.
St. Andrews e una dintre bijuteriile Scoţiei. Considerat păstrător al rămăşiţelor Sfântului Andrei, acest oraş, neînsemnat ca mărime, e unul dintre centrele naţionale ale educatiei şi credinţei. Şi, nu în ultimul rând, conţine cel mai vechi teren de golf din lume, aşa cum susţin cei de la ”Royal&Ancient Golf Club”.
St. Andrews e un imens verde, de la ”miliardele” de terenuri de golf. Localnicii se mândresc că aici se joacă golf de 600 de ani, înainte de Mexic sau de SUA, şi că, şi azi, orăşelul ar fi inima acestui sport, dacă nu mondial, măcar european!
Ghidul nostru de la Muzeul Golfului din St. Andrews spune spune că ”originile spirituale” ale acestui sport cu nimb aristocratic se află chiar la St. Andrews: ”În anul 1754 a fost înfiinţată Societatea Jucătorilor de Golf din St. Andrews, cea care avea să devină Clubul de Golf Royal&Ancient (R&A). În prezent, acesta are rolul de organism care stabileşte regulile pentru jucătorii de golf din lume, ex