50 de copii din Grigoreşti, Sângerei, vin de o săptămână cu un autobuz nou la gimnaziul de circumscripţie din Alexăndreni, unde au trecut după ce a fost închisă instituţia din localitatea lor. Condiţiile din satul vecin, aflat la trei kilometri, lasă de dorit, însă autorităţile promit că până în luna septembrie totul va fi ca la carte.
De la 1 septembrie 2011, şcoala primară din Grigoreşti a fost închisă, ca urmare a optimizării din Învăţământ. Ministerul Educaţiei a hotărât ca gimnaziul din Alexăndreni, cel mai mare din zonă, în care pot încăpea 640 de elevi, să devină de circumscripţie. Chiar şi împreună cu elevii din Grigoreşti, aici învaţă în prezent 130 de persoane.
"Stau ca în frigider şase lecţii"
Instituţia are laboratoare de fizică, chimie, biologie şi informatică. Sunt profesori pentru toate disciplinele, în afară de educaţia tehnologică.
În blocul cu trei etaje sunt 28 de săli de studii. Ore se fac numai în 11. Deoarece sistemul de încălzire nu funcţionează de câţiva ani, în clase au fost construite sobe în care se face focul cu lemne şi cărbuni. Pe coridoare, la cantină şi în sala de sport este însă frig de crapă pietrele. „Îi pun pe elevi să alerge timp de 45 de minute, să nu îngheţe. Mai rău e pentru mine, stau ca în frigider şase lecţii", spune Sergiu Rotarciuc, profesor de educaţie fizică. Totuşi, e fericit că de la anul şcoala va avea încălzire centralizată. În plus, Consiliul raional i-a promis 300.000 de lei pentru reparaţia capitală a sălii de sport.
BALOŢII DE PAIE SUNT SALVAREA
De iarna viitoare va fi încălzit întregul bloc de studii. „Am câştigat un proiect în valoare de 1,17 milioane de lei pentru un sistem pe bază de biomasă. Vom folosi baloţi de paie", a spus Raisa Mereuţă, directoarea gimnaziului din Alexăndreni.
Elevii, ieşiţi în pauze, nu simt frigul de pe coridoare. Se grăbesc afară să se bucure de