România ar putea cere Uniunii Europene să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenți.
Țara noastră va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, până în anul 2020, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă susţinută la ''Săptămâna Verde'', citat de Agerpres.
''România nu este pregătită la această dată pentru a deschide fondul funciar şi fondul agricol şi în acest sens vom face un demers către UE pentru a ne permite prelungirea termenului după 2016, astfel încât ţara să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, aşa cum au mai făcut şi alte state. Sigur că rămâne să vedem poziţia UE şi capacitatea noastră de negociere, dar aceasta este poziţia MADR şi a Guvernului României'', a declarat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că România este condiţionată prin tratatul de aderare să înceapă din 2016 vânzarea de teren pentru nerezidenţi.
7-8% din terenurile arabile, folosite de străini
Şeful de la Agricultură a precizat că la ora actuală circa 7-8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România iar pentru personele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.
Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 2