Grupul italian de utilităţi Enel, devenit prin intermediul proceselor de privatizare cel mai mare distribuitor privat de energie electrică local, mai are puţin şi finalizează lucrările la cel de-al cincilea parc eolian din România, segment în care a investit până acum peste 400 mil. euro, potrivit calculelor ZF.
Dacă în prezent italienii au o capacitate de 269,3 MW montată în cinci parcuri eoliene, la finele primului trimestru vor ajunge la 292 MW, devenind astfel al treilea mare investitor în proiecte cu "mori de vânt" din România, după cehii de la CEZ şi Energias de Portugal.
Patru dintre cele cinci parcuri sunt localizate în Dobrogea, zonă cunoscută pentru potenţialul eolian foarte bun, iar cel de-al cincilea proiect, la care lucrările sunt acum în desfăşurare, este amplasat în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.
De neoprit
"În Dobrogea am montat 244 MW, iar în Banat avem acum montaţi 25,3 MW, iar lucrările sunt în desfăşurare. După finalizarea acestora, lucru pe care îl estimăm în primul trimestru al acestui an, vom ajunge la o capacitate de 292 MW", a declarat Carlo Pignoloni, directorul general al Enel Green Power România.
Pignoloni nu a dorit să precizeze valoarea investiţiilor pe care Enel le-a făcut până acum în România şi nici obiectivele stabilite pentru anul acesta. În general, investiţia într-un MW de putere instalată într-un parc eolian variază între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, aşa că este posibil ca la finalul primului trimestru din acest an investiţiile Enel în parcuri eoliene să depăşească pragul de 400 de milioane de euro.
"Cu siguranţă vom mai construi ceva. Nu ne oprim aici", a mai precizat reprezentantul Enel Green Power România, fără a da însă detalii suplimentare.
Calendarul parcurilor Enel
Enel a anunţat la finele anului 2010 punerea în funcţiune a primului parc eolian din România, cu