Sute de site-uri au fost inactive miercuri ca formă de protest împotriva legii anti-piraterie, Stop Online Piracy Act (SOPA), care îşi propune să oprească încalcarea drepturilor de autor, informează Huffington Post. Acestea au dorit să arate cum ar arăta internetul dacă legea ar fi promulgată şi restricţiile pe care le presupune ar intrat în vigoare.
Wikipedia, Reddit, Mozilla şi Twitpic sunt doar câteva dintre site-urile care au fost indisponibile miercuri, iar Google a preferat să afişeze mesaje anti-SOPA pe pagina principală. Pe lângă protestele online, a avut loc şi o demonstraţie publică.
Deşi părerile sunt contradictorii, se pare ca s-ar fi ajuns la un compromis astfel încât SOPA ar oferi guvernului şi marilor corporaţii posibilitatea de a închide site-urile acuzate de încălcarea drepturilor de autor fără a intenta niciun proces.
"Soluţiile propuse sunt draconice. Este o lege care pretinde providerilor să scoată URL-ul din internet, fapt cunoscut ca cenzură", a declarat Eric Schmidt, directorul executiv al Google, la o conferinţă din noiembrie.Printre opozanţii legii dezbătute se află chiar preşedintele Statelor Unite, Barrack Obama, dar şi o parte dintre senatori.
"O să votez NU atât la PIPA, cât şi la SOPA. Internetul este prea important pentru economia noastră", a scris pe Twitter senatorul Scott Brown.
Pentru a fi adoptată, legea trebuie să întrunească minim 60 de voturi. Din acest motiv, amânarea ei poate fi cea mai palpabilă soluţie, acest lucru fiind necesar pentru a fi modificată. Stop Online Piracy act (SOPA) este dezbătută în Camera Reprezentanţilor, şi Protect IP Act (PIPA) în Senat, ambele reglementând acelaşi lucru.
Sute de site-uri au fost inactive miercuri ca formă de protest împotriva legii anti-piraterie, Stop Online Piracy Act (SOPA), care îşi propune să oprească încalcarea drepturilor de autor, informe